Speciaal BasisOnderwijs (SBO)

KC SBO Petrus Donders is een SBO-school voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Wij richten ons op kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Daarom vliegen we onderwijs net even anders aan dan op reguliere scholen. De groepen zijn kleiner, zodat we kinderen echt zien en horen. Alleen zo kunnen we begrijpen wat er achter gedrag zit. Hierdoor kunnen we ook beter aansluiten bij het niveau. Ieder kind krijgt bij ons de aandacht die het verdient en komt zo optimaal tot ontwikkeling.  

Inspanning versus ontspanning 
Kinderen focussen, net als op elke andere school, op vakken als taal en rekenen. Maar na inspanning, volgt bij ons ontspanning. Die balans vinden we heel belangrijk. Kinderen nemen bijvoorbeeld even een pauze, gaan samen spelen of doen in een groep een ontspanningsactiviteit. We zien dat onze kinderen die afwisseling nodig hebben.


Niet alleen leren vanaf papier
De kinderen op onze school hebben vaak een kortere spanningsboog dan kinderen op een reguliere school. Alleen maar leren vanuit een boek? Dat vraagt (te) veel van ze. Door te voelen, doen en ervaren blijft lesstof beter hangen. Daarom gaan we graag met ze op pad. Bij een les over dieren in een sloot, bekijken we die ook met eigen ogen.

De grote wereld in de klas
Bij onze bovenbouwklassen komt elke week iemand een gastles geven. We doen dat in samenwerking met IMC Basis. De gastles past bij het thema waar we dan mee bezig zijn. Is het thema creativiteit? Dan kan het zomaar gebeuren dat een tatoeëerder een bezoekje brengt, maar ook een bloemschikker of een tekenaar. Op deze manier halen we de grote wereld naar binnen voor onze kinderen.

Kindgericht
Alle leerkrachten van KC SBO Petrus Donders handelen en denken vanuit hetzelfde idee. We werken kindgericht en vragen ons tijdens een schooldag vaak af: wat heeft dit kind (nu) nodig? We durven daarbij af te wijken van bestaande structuren of regels. Zo laten we kinderen groeien in zelfvertrouwen. Behalve ernaar handelen voor de klas, stippen we deze manier van werken ook aan in allerlei gesprekken en teamvergaderingen.